Op het moment dat een kind student wordt, heeft het recht op een studentenrekening. Het heeft dezelfde kenmerken als een normale betaalrekening, maar is doorgaans gratis. Er zijn dan wel weer extra kosten verbonden aan de aanvullende diensten. In dit artikel geven we een beter beeld over wat een studentenrekening inhoudt en welke kenmerken het allemaal heeft.
Een studentenrekening kan veel voordelen bieden ten opzichte van een gewone bankrekening. Deze accounts zijn vaak gratis en bieden kortingen op verschillende diensten, zoals reisverzekeringen, studentenkamer verzekeringen en creditcardgebruik. Bovendien kunnen studenten van 18 jaar en ouder rood staan op hun rekeningen en een creditcard aanvragen. Banken kunnen echter extra kosten in rekening brengen voor deze extra diensten.
De functie van een studentenrekening is in vergelijkbaar het zelfde als een normale rekening. De student krijgt een pinpas en heeft toegang tot online bankieren. Er zijn ook banken die gehele pakketten voor studenten aanbieden. Bekijk diverse banken om deze pakketten te bekijken. Het is daarnaast ook belangrijk om als student de algemene voorwaarden te lezen om diverse kenmerken te achterhalen. Denk aan limieten, toezicht en limieten.
Doorgaans wisselen mensen niet graag van bank en dit heeft ook betrekking tot studenten. Banken bieden studenten extra voordelen om te proberen ze klant te houden. Zelfs als hun studentenrekening wordt omgezet in een gewone bankrekening, blijven de meeste studenten bankieren bij dezelfde instelling. Daarom bieden banken extra voordelen aan studenten; ze willen een relatie met hen onderhouden.
Het krijgen van een studentenrekening kan op het moment dat de student is ingeschreven bij DUO. Hiermee kunnen banken ook zeker weten dat het gaat om studenten. Heeft u een kind dat ingeschreven staat bij een studie op het mbo, hbo of universiteit, dan hebben ze recht op een studentenrekening. Een studentenrekening heeft wederom een maximale leeftijdsgrens (zodoende ook bij een kinderrekening of een jongerenrekening). Dit verschilt per bank maar doorgaans ligt deze leeftijd rond de 25 tot 30 jaar. Als de student klaar is met studeren, dan wordt de rekening ook automatisch omgezet tot een normale rekening. Dit zijn ook de voorwaarden van het krijgen van een studentenrekening. Overigens dient de student een Nederlands verblijf te hebben en moet het zich kunnen identificeren met een geldig bewijs. Er zijn ook banken die kijken naar studiefinanciering, op het moment dat ze dat krijgen, houden ze rekening. Als ze dan geen studiefinanciering ontvangen zal de rekening ook omgezet worden. Voor de kenmerken van een studentenrekening kunt u eenvoudig de kenmerken van een betaalrekening bekijken want dit zijn dezelfde.
Dat een studentenrekening een stuk voordeliger is dan een normale betaalrekening is wel duidelijk, maar toch zijn er een aantal kenmerken waarop u kunt vergelijken bij het vinden van een studentenrekening. Het vergelijken komt niet door de kosten van het krijgen van een studentenrekening, maar door de services die banken aanbieden, met daarbij eventuele extra kosten.
Bekijk de voorwaarden van banken eenvoudig door de vergelijker en bekijk wat het beste past bij uw studentenrekening. U kunt kijken op de beste services, maar ook op de goedkoopste extra kosten, indien u deze als noodzakelijk ervaart. Bekijk op de volgende kenmerken:
1. SNS Studentenrekening
2. ING Studentenrekening
3. ASN Bank Studentenrekening
4. ABN Amro Studenten Pakket
5. Rabobank Studentenpakket