Om kinderen langzaam te laten leren hoe er met geld om gegaan moet worden, zijn kinderrekeningen ontstaan. Doorgaans zijn dit gratis rekeningen waarbij diverse restricties aanzitten. De kinderen kunnen hierdoor omgaan met financiële zaken, zonder dat ze al het geld in een keer op maken.
Kinderen kunnen via deze manier gebruik maken van zakgeld, zelf pinnen of geld storten en sparen. Hierdoor kunnen ze zelf bepalen wat ze gaan doen met het geld. Ze hebben enkel standaard bevoegdheden en daarnaast hebben ouders overzicht in het geen wat ze opmaken. Wanneer het een bepaalde leeftijd heeft bereikt (verschilt per bank) heeft het kind ook toegang tot online bankieren met voorwaarden. Ouders zijn verantwoordelijk voor limieten, zoals het maximale pin bedrag per week. Het is namelijk belangrijk dat kinderen op een veilige manier om kunnen gaan met geld, zonder al te gekke dingen te doen. Op deze manier maakt een kind al kennis met financiële zaken zonder al te veel risico’s.
Als kinderen op jongere leeftijd al inzichten krijgen hoe er omgegaan moet worden met geld, dan zullen ze dit op latere leeftijd ook blijven doen. Zo voorkom je dat kinderen direct in financiële problemen raken. Door een kind al te laten leren omgaan met een betaalrekening, krijgt het langzaam meer verantwoordelijkheid. Een kind kan met de rekening zelf betalingen verrichten, maar ook leren sparen, online bankieren, spaarrente ontvangen, inzichten zien en uiteraard geld ontvangen.
De leeftijd van het kind verschilt per bank. Doorgaans wordt een kinderrekening omgezet op 12 jarige leeftijd in een jongerenrekening. Er zijn banken waarbij ouders kunnen kiezen om de kinderrekening te laten staan tot hun 18e. De minimumleeftijd verschilt overigens ook per bank. Bij de een kan het al als baby en bij de anderen van 6 – 8 – 10 jaar oud. Bekijk de voorwaarden van de bank om deze kenmerken te zien.
Voor het openen van een kinderrekening, dient de ouder dit aan te vragen en toestemming te geven
bij de bank. Het is ook verplicht om een geldig identificatie te tonen van de ouder en het kind. Er zijn nog meer voorwaarden die belangrijk zijn bij het afsluiten van een kinderrekening.
Als ouder heeft u de verantwoordelijkheid over de rekening en kunt u alles inzien, van inkomsten tot uitgaven. Het doel van de rekening is voornamelijk het kind om te laten gaan met geld. Door inkomsten en uitgaven te analyseren kunt u dit samen het kind bespreken. Doorgaans hebben kinderen dezelfde bank als die van de ouders.
Als ouder heeft u ook het recht om te bepalen of het kind een betaalpas krijgt. In dit geval krijgt het kind een pinpas om ook geld op te nemen en te pinnen. Er zijn banken waarbij het kind automatisch een betaalpas krijgt. Het is dan aan de ouders of het kind de betaalpas mag gebruiken en wanneer. Er zijn ook banken die pas een betaalpas sturen op het moment dat de bank daarvoor toestemming geeft.
Een kinderrekening heeft altijd een opname limiet en deze kan worden ingesteld door de ouders. Als ouder bepaalt u hoeveel het kind mag opnemen per week. Hierdoor kan het kind niet direct al het geld uitgeven, maar moet het zien te spreiden. Dit is met name geschikt, mocht er een groter bedrag op de rekening staan. Stel een maximum in per dag, maar ook zeker per week.
Het voordeel van een betaalrekening is dat kinderen contact geld kunnen storten op de rekening. Met name na verjaardagen of andere gelegenheden waarbij het kind geld heeft verdiend. Zo kan het kind geld op de rekening storten en op later termijn toepassen. Geld storten kan overigens wel geld kosten bij sommige banken. Bekijk dit altijd van te voren in de voorwaarden.
Wanneer er een kinderrekening geopend wordt, dan geven doorgaans alle banken een welkomstcadeau. Dit zijn kleine cadeautjes die erg leuk zijn voor het kind, maar meer gezien wordt als een extra service van de bank.
Kinderen zouden langzaam kunnen leren wat de features zijn van online bankieren. Via een app is het namelijk zeer eenvoudig om geld over te maken naar een ander rekeningnummer. Het nadeel dat het zo eenvoudig is, betekent ook dat het snel mis kan gaan. Er zijn banken die het overmaken van geld naar een andere rekening niet aanbieden om problemen te voorkomen.
Een kinderrekening zal nooit in het rood kunnen staan. Daarbij wordt het ook afgeraden om abonnementen via een kinderrekening te betalen. Hiermee voorkomen we risico’s dat het kind te veel geld gaat uitgeven en weliswaar geld gaat lenen. Een negatief saldo is dan ook nooit mogelijk en extra kosten komen niet onverwacht uit de hoek vallen.
Er zijn verschillende banken die een speciaal kinderrente geven bij de spaarmogelijkheid van een kinderrekening. U kun hiermee het kind leren hoe geld sparen werkt. Na een jaar zal het kind meer geld ontvangen. De hoogte van de rente wordt bepaald door de bank, maar dit is doorgaans niet al te hoog.
1. SNS Jeugd Betalen
2. ASN Jongerenrekening
3. ABN Amro Jongerengroeirekening
4. RegioBank JongWijs
5. ING Kinderrekening