Op het moment dat een kind 12 jaar wordt, komt het in aanmerking voor een jongerenrekening. Het is doorgaans een rekening die goedkoper is dan een normale betaalrekening en de ouder blijft toezicht houden over de rekening. In dit artikel geven we een beter beeld over wat een jongerenrekening inhoudt en welke kenmerken het allemaal heeft.
Een jongerenrekening is een speciale bankrekening voor jongeren. Het is een betaalrekening, wat betekent dat kinderen kunnen leren betalen terwijl ze sparen. Deze bankrekening is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, of tot 25 jaar, afhankelijk van de bank. Veel Nederlandse banken bieden een jongerenrekening aan. Het is belangrijk om de prijs en service te vergelijken voordat u er een opent. Doorgaans is een jongerenrekening gratis alleen dit veranderd op het moment dat u gebruik wilt maken van aanvullende diensten.
Een jongerenrekening is zeer geschikt voor kinderen die naar de middelbare school gaan. Op dit moment zullen ze vaker in aanmerking komen met financiële zaken. Denk aan het ontvangen van lunchgeld, kleedgeld of geld dat ze verdienen met hun eerste bijbaantje. Voor jongeren is het dan handig om een eigen rekening te hebben. Het fijne voor ouders blijft dat ze continu inzicht hebben op de rekening en alle inkomsten en uitgaven kunnen monitoren.
Bij een jongerenrekening wordt er doorgaans een minimumleeftijd gehanteerd van 12 jaar en een maximum van 18 jaar. Vanuit daar wordt een jongerenrekening weer omgezet tot een studenten rekening.
Voordelen:
Nadelen:
Er zijn een aantal kenmerken verbonden die belangrijk zijn om te weten bij het openen van een jongerenrekening. Met name als ouder is het belangrijk wat de voorwaarden zijn om eventuele verrassingen te voorkomen.
Waarbij een normale rekening maandelijkse kosten afgeschreven worden, is dat bij een jongerenrekening niet het geval. Er zijn in dit geval geen vaste maandelijkse kosten. Er zijn dan wel weer aanvullende diensten, maar als ouder is het belangrijk om te kijken of deze diensten noodzakelijk zijn of juist niet. Bekijk bij het vergelijken van jongerenrekeningen welke aanvullende diensten er zijn en welke kosten ze mee kunnen brengen. Bekijk ook direct welke noodzakelijk zijn om er bij te doen. Doorgaans zijn deze namelijk niet echt een must voor jongeren.
Net zoals een kinderrekening hebben ouders het recht om de jongerenrekening in te zien. Hierdoor kunt u op ieder moment van de dag alle uitgaven en inkomsten bekijken en het blijven monitoren. Daarnaast kunt u als ouder limieten instellen dat het kind per week mag pinnen. U kunt dit bijvoorbeeld steeds hoger maken naarmate het kind ouder wordt. Daarnaast is het wederom het geval dat een jongerenrekening niet op rood kan staan. Hierdoor hoeven ouders ook geen zorgen te maken dat het kind te veel geld gaat uitgeven dan mogelijk.
Een betaalrekening wordt doorgaans aangeboden met een spaarrekening. Jongeren kunnen hier geld op zetten en een rente over krijgen, doorgaans per jaar. Het is een leuke feature voor jongeren om meer te weten over sparen en hoe ze zo geld kunnen verdienen.