Een bankpas, u kent hem hoogstwaarschijnlijk al lang. Het plastic kaartje dat u van uw bank ontvangt waarmee u toegang krijgt tot uw eigen betaalrekening. Inmiddels is de bankpas niet meer weg te denken en is het een onmisbaar betaalmiddel geworden in ons dagelijks leven. Zo nemen we geld op bij een geldautomaat en rekenen we af in winkels met onze bankpas. In dit artikel geven we u graag meer informatie wat betreft een bankpas.
De allereerste bankpas werd in 1967 uitgegeven door Barclays Bank in het Verenigd Koninkrijk. Deze uitvinding staat op de naam van John Sheperd-Baron. Sindsdien zijn bankpassen veel ontwikkeld en zijn er verschillende soorten bankpassen beschikbaar.
De meest voorkomende betaalpas is de gewone bankpas, deze kaart is gekoppeld aan uw betaalrekening. Als u een betaling doet met een deze pas, wordt het bedrag direct van uw bankrekening afgeschreven. Zo verlopen uw transacties snel en gemakkelijk. Tegenwoordig hebben alle bankpassen ook een chip, hierdoor kunt u contactloos afrekenen. De bankpas met contactloze chip zorgt ervoor dat u betalingen kunt doen door de bankpas dicht bij een betaalterminal te houden. Dit is handig en snel, maar kan ook risico's met zich meebrengen als de bankpas wordt gebruikt door iemand anders.
Een andere soort bankpas is de creditcard, die is gekoppeld aan een kredietrekening. Wanneer u een betaling doet met een creditcard, leent u eigenlijk geld van de bank. Dit moet u later terugbetalen, meestal tegen hoge rentetarieven aan het einde van elke maand. Creditcards worden vaak gebruikt voor grote aankopen, zoals vakanties of elektronica of door bedrijven. Het is daarnaast dus van belang dat u niet meer uitgeeft dan aan het einde van de maand op uw bank staat, u wilt namelijk geen schulden.
Om fraude te voorkomen, zijn bankpassen voorzien van verschillende beveiligingsmaatregelen. Zo moet u bij het pinnen een pincode invoeren en zijn er limieten ingesteld voor het bedrag dat u kunt opnemen of betalen. Indien nodig, kunt u deze limieten aanpassen in de online omgeving in de app van uw bank. Daarnaast zijn er ook verschillende veiligheidstips die u kunt volgen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van fraude, zoals het niet delen van uw pincode of het controleren van uw afschriften.
De bankpas is een onmisbaar onderdeel geworden in ons dagelijks leven en heeft een lange geschiedenis achter de rug. De verschillende soorten bankpassen bieden verschillende voordelen en nadelen en het is belangrijk om de beveiligingsmaatregelen in gedachten te houden om fraude te voorkomen. Of u nu een bankpas gebruikt om te winkelen, geld op te nemen of online te betalen, het is een handig en veilig betaalmiddel dat ons leven gemakkelijker maakt en we niet meer weg kunnen denken.